OpenWRT network monitoring

Posted
Comments None

Am testat doua aplicatii de monitorizare a traficului: vnStat si darkstat

Intai am instalat darkstat
ipkg install darkstat
si rulat
/etc/init.d/darkstat start

Dupa cum spune la pornire (darkstat: listening on 0.0.0.0:667), darkstart porneste un webserver (pe portul 667) unde se pot vedea rezultatele monitorizarii. Foloseste libpcap pentru monitorizare. Paginile web generate (cele fara grafice) pot fi vizualizate si cu un browser in mod text (elinks). Consumul de resurse (CPU) poate fi considerat un dezavantaj daca nu se doresc facilitatile de packet sniffer.

vnStat s-a instalat la fel de simplu
ipkg install vnstat
dar configurarea si rularea necesita cativa pasi:

  • Initializarea “bazei de date”: vnstat -u -ieth0. Acest pas se repeta pt. fiecare interfata care se doreste monitorizata. Rezultatul este fisier binar in directorul /var/lib/vnstat numit la fal ca si interfata.
  • Setarea unui cronjob: 0-55/5 * * * * /mmc/usr/bin/vnstat -u. Scopul este actualizarea “bazei de date” din cand in cand.
  • Obtinerea datelor: vnstat. Deasemenea, se pot obtine datele din ultimele 24 ore (-h), ultimele 30 zile (-d) sau ultimele 12 luni (-m).

Rezultatele sunt afisate in mod text – pentru unii poate e un avantaj. Pentru ceilalti exista vnStat PHP frontend. Folosind aceste scripturi PHP, rezultatele monitorizarii pot fi vizualizate folosind un web browser.

Author

Comments

There are currently no comments on this article.

Comment

Enter your comment below. Fields marked * are required. You must preview your comment before submitting it.





← Older Newer →