Posted
Comments None

Am testat doua aplicatii de monitorizare a traficului: vnStat si darkstat

Intai am instalat darkstat
ipkg install darkstat
si rulat
/etc/init.d/darkstat start

Dupa cum spune la pornire (darkstat: listening on 0.0.0.0:667), darkstart porneste un webserver (pe portul 667) unde se pot vedea rezultatele monitorizarii. Foloseste libpcap pentru monitorizare. Paginile web generate (cele fara grafice) pot fi vizualizate si cu un browser in mod text (elinks). Consumul de resurse (CPU) poate fi considerat un dezavantaj daca nu se doresc facilitatile de packet sniffer.

vnStat s-a instalat la fel de simplu
ipkg install vnstat
dar configurarea si rularea necesita cativa pasi:

  • Initializarea “bazei de date”: vnstat -u -ieth0. Acest pas se repeta pt. fiecare interfata care se doreste monitorizata. Rezultatul este fisier binar in directorul /var/lib/vnstat numit la fal ca si interfata.
  • Setarea unui cronjob: 0-55/5 * * * * /mmc/usr/bin/vnstat -u. Scopul este actualizarea “bazei de date” din cand in cand.
  • Obtinerea datelor: vnstat. Deasemenea, se pot obtine datele din ultimele 24 ore (-h), ultimele 30 zile (-d) sau ultimele 12 luni (-m).

Rezultatele sunt afisate in mod text – pentru unii poate e un avantaj. Pentru ceilalti exista vnStat PHP frontend. Folosind aceste scripturi PHP, rezultatele monitorizarii pot fi vizualizate folosind un web browser.

Author

Posted
Comments None

Atata timp cat suntem aici e clar raspunsul. Dar totusi raman unele indoieli, pentru ca in “blogosphera”, ca si in viata reala, nu e numai alb si negru sau numai bine si rau. Incercam diferite nuante de gri… si prin urmare se pune problema “cum sa blog?”. Pentru ca nu-mi place sa vorbesc atunci cand nu am nimic de spus – cred ca asa se va intampla si aici. Pentru ca prefer calitatea in fata cantitatii – sper ca asa va fi si aici.

Ce va cuprinde blog-ul? Ideile mele care merita sa fie cunoscute si de altii – sper sa le prezint intr-o forma concisa si atractiva. Voi incerca sa prezint continut original, dreptul de autor revenindu-mi – unde va fi altfel voi preciza.

Happy blogging!

Author

Posted
Comments None

Situarea articolelor Unde sunt victimele? si Sacalul si pisica din cartea Luxul mortii pe pagini alaturate nu cred ca e intamplatoare.

Cel putin la fel de neintamplatoare a fost participarea unui detinut politic la premiera filmului Cold Waves din Cluj Napoca. Victimele sunt peste tot, unele continua lupta… pentru altele cred ca razboiul s-a terminat. Indiferent de atitudine ele exista, poate prea putin vizibile dar din fericire inca martori.

Sacalii si victimele sunt si vor ramane in documentarele ca cel amintit mai sus!
…si in memoria colectiva. La fel ca oamenii, tarile au memoria diferita …astazi la Londra se celebreaza o victima – Nelson Mandela”.

Author

← Older Newer →